search
shopping_cart

Bu yazımızda bir kök sebzesi ve kök bitkisi olarak bilinen şalgamın faydalarına ve ülkemizde en çok tüketilen yöresel doğal bir lezzet olan şalgam suyunun hangi yemeklerle beraber içildiğine bakacağız. 

 

Şalgam suyu bir kök bitki olan şalgamdan üretilir. Şalgam kökünden üretilen şalgam suyunun içinde bulundurduğu A, B, C vitaminleri ve minerallerin insan sağlığına birçok faydası vardır. Şalgam suyunun içinde bolca barınan C vitamini insan bedeninde antioksidan etkisi yaratarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Şalgam suyunun içinde bulunan B vitamini ise cilt problemlerine karşı faydalıdır. Beyaz kan hücrelerinin çoğalmasına destek olduğu bilinen şalgam suyunun virüslerle savaştığı uzmanlar tarafından gösterilmiştir. Kalorisi az olan şalgam suyu içerdiği yoğun lif nedeniyle insan sindirimine, özellikle kabızlık, şişkinlik ve mide bölgesindeki enfeksiyonların azalmasına yardımcı olur. Şalgam bitkisinin ve şalgam suyunun içinde bulunan yoğun lif açlık dürtüsünü kontrol ederek sağlıklı bir zayıflama besini olarak da kullanılır. Kalp damar sağlığını da koruyan şalgam suyu özellikle iltihaplara karşı savaş açarak insan sağlığında antibiyotik etkisi yaratır. Şeker hastası olan kişilerin kan şekerini düzenlemelerine yardımcı olan şalgam, diyabete sahip kişilerin tercih ettiği bir içecektir. Peki şalgam suyunu ne zaman, neyle ve nasıl tüketmeliyiz? Yazımızın geri kalanında bu konuya değineceğiz.

 

Türk mutfağının gelenekselleşmiş ve vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ocakbaşı lezzetleri ve sokak yemekleri yanında şalgam suyu içilebilir. Özellikle kebap ürünlerinin yanında içeceğiniz soğuk bir bardak şalgam suyu hazmınızı kolaylaştıracak ve yediğiniz ürünün lezzetini iki katına çıkaracaktır. Ev yemeklerinin yanında da tüketilebilen şalgam suyu etli veya etsiz sebzelerin yanında da uyum sağlar. Hamur işleri, kıymalı ve sebzeli börekler, poğaçaların yanında da gönül rahatlığıyla içilebilecek olan şalgam suyunu çiğ köfte gibi bulgur yemekleriyle beraber de lezzetli bir biçimde içebilirsiniz. Şalgam suyunun deniz ürünleri, balık ve meze çeşitlerinin yanında da tüketilebileceğini unutmamak gerekir. Bol soğanlı yapılmış çıtır bir balık ekmeğin yanında da içilebilen soğuk bir bardak şalgam suyu size kalori olarak hiçbir yük olmayacaktır. Türk sokaklarının vazgeçilmez bir yemeği olan kokoreçle beraber de tüketilen şalgam suyu içerdiği bol lif nedeniyle sindiriminizi kolaylaştıracak ve yediğiniz ürünün ağırlığını azaltacaktır. Her ne kadar yemeklerle beraber de tüketilse, kalorisi neredeyse sıfıra yakın olan şalgam suyu tek başına da içilebilmektedir.

 

Besleyici ve sağlığa faydalı bir yapıya sahip olan şalgam suyu, aynı zamanda yemek tariflerinde de kullanılmaktadır. Şalgamlı bulgur salatası, şalgamlı şehriye salatası gibi tariflerin yanında, şalgam turşusu, şalgam dolması, şalgam çorbası ve şalgam püresi gibi tariflere sofralarınızda yer verebilirsiniz. Görüldüğü gibi, şalgam suyunun yanı sıra, şalgam sebzesi de özellikle yöresel mutfaklarda farklı farklı yöntemlerle pişirilmekte ve severek tüketilmektedir. 

 

Şalgam suyunun faydaları ve hangi yemeklerle birlikte içilebileceğine baktıktan sonra dikkat etmemiz gereken tüketim şartlarından da bahsetmemiz tüketici sağlığı açısından son derece önem taşımaktadır. Yazımızın devamında şalgam suyu tüketirken nelere dikkat etmeliyiz onları ele alacağız.

 

İnsan sağlığına olan faydaları saymakla bitmeyen ve neredeyse her yemekle içilebilen şalgam suyunun düşük kalorili fakat tuzlu bir içecek olduğu unutmamamız gereken bir konudur. Yüksek kan basıncını dengelediği bilinse de özellikle tansiyon problemi olanların dikkatle tüketmesi uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

 

Türk mutfağının ve yöresel lezzetlerinin başında gelen, yüzde yüz doğal, az tuzlu, acılı ve acısız seçenekleriyle hiçbir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen şalgam suyunu Taze Yöre sitemizden aşağıdaki linke tıklayarak sipariş edebilirsiniz.

 

https://www.tazeyore.com/k/yoresel-icecekler-caylar-kahveler

 

#tazeyöre #tazeyore #üreticisindenyöresellezzetler  #ureticisindenyoresellezzetler #yöreselürünler #yoreselurunler #yöreselgıda #yoreselgida #yerelüretim #yereluretim #yöreselüretim #yoreseluretim #dogalurunler #doğalürünler #sağlık #saglik #sağlıklıürünler #sağlikliurunler #sağlıklıyaşam #saglikliyasam #sağlıklıbeslenme #sagliklibeslenme #dogalbeslenme #doğalbeslenme #organikürünler #organikurunler #organikgida #organikgıda #katkısızürünler  #katkısızurunler #onlinesipariş #onlinesiparis #salgamsuyu 

 

Loading